Ta strona korzysta z plików cookie. Pozostając na niej, wyrażasz zgodę na korzystanie z cookies. Rozumiem

Mamy zwycięzcę II edycji Konkursu Kulinarnego

II edycja zakończona, wygrała Pani Sylwia, a zwycięskie danie to ...
Halibut z sosem z nalewki borówkowej i blińczykami


Składniki (dla 2 osób):
- 2 filety z polędwicy halibuta (po ok. 150 g) - można zastąpić inną białą rybą o zwartym mięsie, jak np. borel
- 3 łyżki masła klarowanego
- 2 łyżki borówek z nalewki + 1 łyżka nalewki
- 2 łyżeczki syropu klonowego (więcej, jeśli nalewka jest wytrawna) - można zastąpić płynnym miodem
- sól, biały pieprz
1. Filety z ryby umyć, osuszyć, delikatnie natrzeć solą i białym pieprzem.
2. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego i smażyć rybę z dwóch stron na złoty kolor.
3. Patelnię zdjąć z gazu, rybę przełożyć na talerz. Do pozostałego na patelni tłuszczu wrzucić borówki, wlać nalewkę, dodać łyżkę masła i syrop klonowy lub miód.
4. Wymieszać delikatnie, aby nie rozgnieść owoców, smażyć przez chwilę do połączenia składników.
5. Na talerzu ułożyć rybę oraz świeżo usmażone blińczyki (przepis poniżej). Blińczyki udekorować borówkami z sosu, pozostały sos wymieszać dokładnie widelcem, aby powstała emusja. Polać nim rybę lub udekorować talerz.
6. Podawać z białym wytrawnym winem (np. Chardonnay lub Pinot Grigio).
Blińczyki:
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 szklanki wody
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta kwasku cytrynowego
- 2 jajka
- masło klarowane lub olej roślinny do smażenia
1. Jajka utrzeć z cukrem, dolać wodę, sodę (rozpuszczoną w wodzie), oraz sól. Dobrze wymieszać
2. Masę wlać do przesianej mąki, dokładnie rozrobić ciasto (aby nie było grudek).
3. Wlać rozpuszczony kwasek cytrynowy i wymieszać.
4. Na rozgrzany tłuszcz łyżką nakładać placuszki średnicy ok. 5-6 cm.
Gratulujemy Pani Sylwi i życzymy smacznego.